Wat is podotherapie?

Podotherapie is een (para)medisch beroep welke gespecialiseerd is in voetproblemen, houding- en bewegingsklachten en (sport)blessures bij jong en oud. De oorzaak van uw klacht wordt onderzocht vanuit het hele lichaam.

De podotherapeut past meerdere therapieën toe om het gewenste doel te bereiken: het verhelpen/verminderen van uw klachten.

Wat behandeld PodoMotus?

Wat is Kinderpodotherapie?

Kinderen rennen, klimmen, klauteren, spelen en sporten. Ze zijn veel in beweging en vol in ontwikkeling. De stand van de voeten en benen van een kind veranderd voortdurend. Soms geeft een kind zelf aan dat iets pijn doet. Het kan ook zijn dat uw kind een afwijkend looppatroon vertoond. Een kind heeft dan niet zozeer pijn, maar struikelt bijvoorbeeld vaak, gaat anders lopen of wil zelfs niet meer lopen. Het is daarom verstandig om kinderen met voetklachten of motorische problemen (ook op jonge leeftijd) te laten controleren door een podotherapeut. Die problemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld een opvallend looppatroon, het scheef afslijten van schoenen, een opmerkelijke houding of een sterk afwijkende voetstand. Het negeren van eventuele problemen kan, ook op latere leeftijd, in andere delen van het lichaam (zoals benen, heupen of rug) klachten gaan veroorzaken. Kinderen zijn geen volwassenen; ze zijn nog in de groei en volop in ontwikkeling. Dat vraagt een andere aanpak van de podotherapeut en een ander behandeltraject.

Ontwikkeling

Een kindervoet maakt een zeer snelle ontwikkeling door. In de periode leeftijdsperiode tot en met het vijfde levensjaar vind er een geleidelijke verandering in de stand van de voeten en benen plaats. In eerste instantie staan de voeten uit elkaar met de benen in een O-stand. In het tweede levensjaar ontstaat er soms een x-stand van de benen. Deze corrigeert zich meestal vanzelf vanaf het vijfde levensjaar. Rond zes jarige leeftijd moet de x-stand zichtbaar aan het verdwijnen zijn. Gebeurt dit niet, is het raadzaam om naar een podotherapeut te gaan.

Met welke klachten gaat u met uw kind naar een podotherapeut?

  • Overmatig struikelen
  • Niet lang kunnen lopen
  • Hielklachten
  • Knie-, heup- en rugklachten
  • Pijn tijdens het spelen/sporten
  • Vermoeidheid in voeten en/of benen
  • Naar binnen of buiten gekantelde enkels
  • Naar binnen of buiten gedraaide voeten
  • Snel afslijten van schoenen

Veelal is een afwijkende stand een gevolg van de ontwikkeling van uw kind in de fase van leren lopen en het behouden van evenwicht. Vaak door de kindervoet iets te stimuleren of activeren zorgt het voor meer balans en stabiliteit, waardoor het natuurlijke beloop niet verstoort. Om een kindervoet te behandelen wordt er veelal gebruik gemaakt van een zooltherapie. Bij de zooltherapie wordt een kind elke zes maanden gecontroleerd, waarbij de zool vaak opnieuw wordt aangepast. Dit gebeurt om de voetgroei zo goed en gecontroleerd te laten verlopen. Dit om de spieren in de voeten en benen zo goed als mogelijk te blijven stimuleren en functioneren. Een kindervoet kan namelijk niet in een keer gecorrigeerd worden.

Terug naar foto overzicht

Preventieve- en Reumatische voetzorg (o.a. diabetes)

Slogan: betere voetzorg: minder amputaties

Mensen met diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, neuropathie, degene die chemotherapie zijn ondergaan e.d., lopen een verhoogd risico op voetproblemen. Hierbij kan er overmatig eeltvorming, standsafwijkingen, gevoelsstoornissen en doorbloedingsproblemen ontstaan. Op den duur kunnen dit leiden tot ernstige complicaties. Denk hierbij aan wonden aan de voeten, die bij een ernstige infectie zelfs kan leiden tot een amputatie. Bij bepaalde aandoeningen of behandelingen, kan het zijn dat de voetzorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering, zonder ten laste te gaan van het eigen risico. Deze voetzorg heeft als doel om amputaties te voorkomen door het volgen van een intensief programma bij de medische pedicure en podotherapeut.

Verwijzing

Uw verwijzer (veelal de huisarts, praktijkondersteuner of internist) verwijst u, indien noodzakelijk, door naar de podotherapeut.

Podotherapeut

De podotherapeut onderzoekt de voeten op standsveranderingen, drukplekken, neuropathie en de doorbloeding. Op basis van deze factoren wordt er een zorgprofiel vastgesteld en een behandelplan gemaakt om zo het risico op wondjes en infecties te verminderen. Enkele handelingen komen overeen met uw onderzoek bij uw verwijzer, echter de podotherapeut gaat dieper in op specifiek de voeten.

Medisch pedicure

De podotherapeut onderzoekt de voeten op standsveranderingen, drukplekken, neuropathie en de doorbloeding. Op basis van deze factoren wordt er een zorgprofiel vastgesteld en een behandelplan gemaakt om zo het risico op wondjes en infecties te verminderen. Enkele handelingen komen overeen met uw onderzoek bij uw verwijzer, echter de podotherapeut gaat dieper in op specifiek de voeten.

Hulpmiddelen

Naast boven genoemde voetzorg kan in overleg met u besloten worden om hulpmiddelen te vervaardigen ter voorkomen van complicaties. Bijvoorbeeld zolen, een teenorthese, een nagelbeugels of een verwijzing naar een ander specialisme (b.v. orthopedisch schoenmaker). Hulpmiddelen van een podotherapeut vallen onder de aanvullende zorgverzekering.

PodoMotus heeft nauw contact met de samenwerkende pedicures. Wanneer er zorgen zijn of complicaties optreden kan de podotherapeut snel handelen. Om deze samenwerking aan te kunnen gaan, dient uw pedicure wel een contract bij PodoMotus te hebben. In dit contract zijn o.a. de werkwijze, de te vergoeden bedragen en kwaliteitseisen vastgesteld. Indien uw pedicure geen contract met PodoMotus heeft, kan de pedicure contact opnemen om dit wellicht alsnog af te kunnen sluiten. Een pedicure zonder contract vergoed PodoMotus niet.

Terug naar foto overzicht

Sportpodotherapie

De ervaring leert dat sporters gedreven mensen zijn die in hun sport resultaat willen behalen op welk niveau dan ook. Van recreatief tot competitief. Sport is ontspannend, motiveren en goed voor de gezondheid. Het zit helaas niet altijd mee. Ook sporters kunnen te maken krijgen met blessures, die per sport erg typerend kunnen zijn. Gezonde voeten zijn voor sporters enorm belangrijk. Voeten- en voet gerelateerde klachten kunnen vervelende langdurige gevolgen hebben, waardoor sportprestaties verminderen en het plezier in sporten minder wordt.

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van de desbetreffende sport erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen beweging, schoeisel, attributen, ondergronden en regels. Daarnaast beweegt de voet tijdens het sporten nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders in uw lichaam zorgen voor pijnklachten en blessures. Tijdens het onderzoek wordt het gehele beweegketen beoordeeld. Daarnaast wordt er gekeken na de bewegingen die van invloed zijn voor de desbetreffende sport en wordt uw sportschoeisel tevens beoordeeld. Een sportpodotherapeut kent ‘de sport’ en stemt de begeleiding af op uw situatie.

  • Pijnklachten en blessures aan de voeten, benen, knieën, heup en rug
  • Platvoeten, holvoeten en doorgezakte voeten
  • Standsafwijkingen in voeten/ tenen
  • Abnormale slijtage van uw sportschoenen
  • Evenwichtsproblemen of geregeld zwikken/ struikelen
  • Sportschoenadvies en aanpassingen/ correcties aan de schoenen

Mocht u samen met uw therapeut besluiten om podotherapeutische zolen aan te schaffen om uw klachten te verhelpen of uit preventief oogpunt, zal de sportpodotherapeut speciale sportzolen vervaardigen met specifieke materialen rekening houdend met uw sport- en blessure.

Terug naar foto overzicht

Medical taping

Tape wordt veelal toegepast met als doel het ondersteuning van het genezingsproces van blessures of vermindering van pijn. Het aanbrengen van tape kan voor meerdere doeleinden worden toegepast, namelijk:

  • Ondersteunen van spieren en gewrichten
  • Verbeteren van bloedcirculatie en lymfeafvoer
  • Pijndemping
  • Correctie van houding en bewegingen
  • Neurologische en segmentale beïnvloedingen

Bij PodoMotus wordt taping niet gezien als vervanging voor een medische behandeling. Het wordt gezien om een therapie meer kracht bij te zetten.

Terug naar foto overzicht